Алесија Черантола

истражувачка новинарка

Коосновач и новинар во Проектот за истражувачко известување Италија (IRPI) и на веб-страницата Radio Bullets. Таа покрива прашања поврзани со животната средина, сексуалните злосторства, корупцијата и сајбер-криминалот за голем број на медиуми како што се Би-Би-Си, НХК, „Гардијан“ и „Јапонија тајмс“.

Таа е еден од новинарите кои соработуваа во истрагата за „Панамските документи“, кои ја покриваа Јапонија, работејќи како дел од историска соработка помеѓу три јапонски медиуми.

Черантола била наградена со повеќе награди и признанија, вклучувајќи ја и наградата „Слобода на печатот“ (Freedom of the Press) во 2012 година од „Репортери без граници“ и УНЕСКО.