Алиса Муслиу

истражувачка новинарка

Алиса Мислиу од Албанија, работи во изминатите 15 години како истражувачки новинар за познатата програма „Фикс Фаре“, „Топ канал“, Национална телевизија на Албанија. Често работи и испитува за шверц, корупција, погрешно политичко  работење, еколошки закани и безбедност на храна. Не само во Албанија, туку и во регионот, Италија, Грција, Македонија.

Во јуни 2017 година ја освои првата награда на ЕУ за истражувачко новинарство со нејзината истрага “Plehrat që hamë” („Ѓубрето што го јадеме“).